Praktisch

Waarom?

Nu het rekruteren van personeel steeds moeilijker wordt en organisaties moeten werken aan een inclusiever imago, hebben ze er alle belang bij hun medewerkers te helpen om opnieuw aan de slag de gaan na een langdurige afwezigheid. Daarnaast maakt de terugkeer naar het werk ook deel uit van het genezingsproces van deze personen, die hun plaats in de maatschappij en in het bedrijf opnieuw zullen gaan innemen.

Het is dus een win-winsituatie, zowel voor werkgevers als voor werknemers. We bieden jullie een opleiding aan van 2 dagen over de uitdagingen bij de terugkeer naar het werk. In onze benadering is zowel ruimte voor interactie als voor denkoefeningen.

Doelstellingen

Begrijpen wat de uitdagingen zijn bij een werkhervatting na kanker en ontdekken hoe medewerkers zo goed mogelijk begeleid kunnen worden bij hun terugkeer naar het werk. Na de opleiding ga je naar huis met tools, goede praktijken en concrete acties die je meteen kunt toepassen in je werkomgeving.

Zo kunnen jullie samen een bedrijfsspecifieke aanpak uitwerken voor die terugkeer naar het werk en de werkhervatting van collega’s in optimale omstandigheden laten plaatsvinden.

De volgende zaken komen aan bod :

  • Mensen sensibiliseren rond de aanpak van een terugkeer naar het werk van iemand met kanker.
  • Ontdekken dat een geslaagde terugkeer naar het werk een win-winsituatie is.
  • Het belang van die terugkeer naar het werk in zijn context plaatsen: wetsontwerp Vandenbroucke – war for talent – imago van het bedrijf – werknemers die massaal ontslag nemen;
  • Mensen bewustmaken van de rol die is weggelegd voor hr, de leidinggevende, de collega’s, de medewerkers en invoering van het collectief proces.
  • Geweldloze communicatie ontwikkelen als essentiële tool.
  • Uiteenlopende verwachtingen en tijdsgebonden aspecten met elkaar verzoenen.

Voor wie?

Voor mensen van HR en leidinggevenden, ongeacht hun activiteitssector.

Programma

Dit vernieuwende traject biedt verschillende modules met lectuur om denkpistes aan te reiken voor de terugkeer naar het werk, die een collectief proces is. Deelnemers worden gesensibiliseerd rond de verschillende stappen die erbij komen kijken en gaan achteraf naar huis met concrete oplossingen. Tijdens overleg- en denkmomenten in kleinere groepen of met de hele groep zullen jullie samen creatieve oplossingen uitwerken die bruikbaar zijn in jullie specifieke werkomgeving.

  • 1e dag: Kennismaking met en beheer van de 5 stappen: van de aangifte van de ziekte tot de terugkeer naar het werk en van de rol als leidinggevende of persoon van hr tijdens die verschillende stappen. Als uitgangspunt nemen we de thesis van Michiel A. Greinadus, “Enhancing the return to work of cancer survivors” (De terugkeer naar het werk verbeteren voor mensen die kanker hebben overwonnen) en het programma “Reconnect”, een online platform dat werd ontwikkeld door de Stichting tegen Kanker.
  • 2e dag: 8 criteria die een terugkeer naar het werk vergemakkelijken. Onze leesmodule is gebaseerd op het boek “Meanderen door een bewegend land”, geschreven door Els de Wit en Mie Baert. We nodigen je uit om aandacht te besteden aan deze 5 stappen en 8 criteria. Dat maakt het mogelijk om het te implementeren proces voor de terugkeer naar het werk te sturen en zo oorzaken van conflicten, frustratie enz. te vermijden. Op die manier zorg je er ook mee voor dat de terugkeer naar het werk van je medewerkers integraal deel uitmaakt van hun genezingsproces.

Over de lesgever

De opleiding wordt verzorgd door een ervaren en gecertificeerde băo academy trainer-coach, opgeleid door Stichting tegen Kanker en die ervaring hebben in human resources.

Interesse in deze opleiding?

Intra-company

Op maat

We kunnen onze opleiding specifiek aanpassen aan jouw organisatie, na een zorgvuldige evaluatie van jouw behoeften.

Deze opleidingen kunnen je ook interesseren