Praktisch

Waarom?

Wanneer een vertrouwenspersoon wordt aangesteld, moet de werkgever ervoor zorgen dat deze binnen twee jaar na zijn aanstelling over de vereiste vaardigheden en kennis beschikt om zijn taken uit te voeren.

Doelstellingen

Deze opleiding heeft tot doel deelnemers de nodige kennis en vaardigheden bij te brengen om iemand van hun bedrijf op te vangen wanneer die te maken krijgt met moeilijkheden op het werk (conflict, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag, stress, enz.). Ze leren hoe ze die persoon een luisterend oor kunnen bieden en hem of haar kunnen begeleiden. Dankzij deze opleiding zullen deelnemers in staat zijn om ondersteunende gesprekken en verzoeningsgesprekken te voeren.

Voor wie?

  • Vertrouwenspersonen bedoeld in de Codex Welzijn.
  • Vertrouwenspersonen zoals bedoeld in vorige wetgevingen en die nog geen opleiding gevolgd hebben om deze functie te kunnen uitoefenen.

Programma

  • Module 1: Wettelijk kader van de rol en het statuut van de vertrouwenspersoon (actoren op het vlak van preventie, informele en formele wettelijke procedures/ interne en externe procedures, deontologie, enz.).
  • Module 2: Psychosociale risico’s op het werk: stress, burn-out, conflicten, kritische incidenten, verslavingen, de arbeidsorganisatie, de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden, de interpersoonlijke relaties op het werk, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk, enz.).
  • Module 3: Psychosociale interventies: gesprekstechnieken (technieken voor opvang, voor het bieden van een luisterend oor, voor efficiënte communicatie, strategieën voor het oplossen van probleemsituaties, bijsturing, enz.).
  • Module 4: Psychosociale interventies: omgaan met probleemsituaties (technieken voor conflictbeheersing, interventie bij een derde, verzoening, enz.).

Na afloop van de opleiding worden de opgeleide vertrouwenspersonen die dit wensen, opgenomen in het opvolgingsnetwerk van bijscholing van Cohezio (supervisie van vertrouwenspersonen).

De inhoud en duur van de cursus voldoen aan de vereisten van de codex over het welzijn op het werk (boek I, titel 3 – Preventie van psychosociale risico’s op het werk).

Over de lesgever

De preventieadviseur-psychosociale aspecten van Cohezio.

Methodologie

Tijdens de opleiding wisselen theorie, praktijk, denkoefeningen, werkgroepen en rollenspelen elkaar af. De opleiding vertrekt vanuit de concrete ervaring van de deelnemers en is rond deze thema’s opgebouwd volgens een interactief werkmodel, wat een actieve medewerking van de deelnemers met zich meebrengt.

Lees meer over onze methodologische aanpak

Interesse in deze opleiding?

Door onze creativiteit en innovatieve spirit kunnen we altijd aan je behoeften kunnen voldoen. Welke formule je ook kiest, je kan rekenen op relevante ondersteuning voor jouw organisatie en medewerkers.

Inter-company

Naar de agenda

Online of klassikale opleidingen in heel België. Je leert van de uitwisseling met collega’s uit andere bedrijven en sectoren.

261,30
Zie agenda
Intra-company

Op maat

We kunnen onze opleiding specifiek aanpassen aan jouw organisatie, na een zorgvuldige evaluatie van jouw behoeften.

Deze opleidingen kunnen je ook interesseren