We nodigden een veertigtal managers uit om zich een dag lang te laten inspireren door het Leven en manieren te ontdekken over hoe om te gaan met de menselijke uitdagingen binnen hun bedrijf. Een verrassende en levendige ervaring!

De wereld van vandaag is volop in verandering. Zowel grote als kleine bedrijven worden geconfronteerd met steeds frequentere en intensere schommelingen. De noodzaak om zich aan te kunnen passen aan die vele snelle veranderingen spreekt voor zich.

Het mentale welzijn van werknemers is daarom nog nooit zo relevant geweest. Het aantal burn-outs en depressies stijgt exponentieel. De cijfers zijn alarmerend en voorlopig wijst niets erop dat er een kentering in zicht is. Wereldwijd zien we ook een ander fenomeen toenemen: ‘quiet quitting’. Hoewel het moeilijk is om een schatting te maken, treft dit fenomeen zelfs landen waar we het nooit van zouden verwachten zoals Japan, het schoolvoorbeeld van werknemers die loyaal zijn aan hun werkgevers. Er komt een nieuwe klasse van gespecialiseerde coaches op die mensen helpen om hun werkgever te verlaten.

In het nieuws zien we voortdurend hoe de gevolgen van de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit leiden tot een geleidelijke achteruitgang van onze levensomstandigheden en het ondernemerschap op aarde. Natuurlijke bronnen worden steeds schaarser, ecosystemen worden kwetsbaarder en klimaatrampen komen steeds vaker voor, wat ons vermogen om in bepaalde regio’s te wonen beïnvloedt en onze infrastructuur en toeleveringsketens schaadt. Deze druk heeft ook een impact op onze bedrijven en dwingt ons om ons aan te passen.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de opkomst van artificiële intelligentie met haar ontelbare mogelijkheden, wat gevolgen heeft voor mensen in de bedrijfswereld, en dan met name voor bedienden. Volgens sommigen zal het implementeren van deze technologie het gevoel van ongerustheid, of zelfs angst, op alle niveaus in onze bedrijven doen toenemen.

En zoals iedereen weet, doen angstgevoelens het mentale welzijn van werknemers en de kwaliteit van werkrelaties geen goed.

Om die uitdagingen het hoofd te bieden, zijn HR-, opleidings- en MVO-verantwoordelijken op zoek naar concrete oplossingen en ontwikkelen ze strategieën waarvan de concrete resultaten nog op zich laten wachten.

Waar en hoe vind je innovatieve en stimulerende ideeën?

Op 13 september 2024 brachten we meer dan 40 leidinggevenden op het vlak van HR, learning & development, MVO, culturele transformatie en communicatie samen om nieuwe mogelijkheden te ontdekken, te experimenteren en te innoveren, geïnspireerd door het Leven.

Het Leven als inspiratiebron voor menselijke uitdagingen

Marine Simon, auteur van het boek ‘Tout tourne rond sur cette Terre, nous sommes les seuls à l’ignorer’ (ed. Yves Michel, 2021) en de podcast ‘Tout tourne rond sur cette terre’, deelde haar visie op de belangrijkste duurzaamheidsprincipes van het Leven aan de hand van vele voorbeelden.

Levende wezens (bomen, dieren, maar ook bacteriën en virussen …) hebben enkele miljarden jaren levenservaring. Degene die vandaag leven, hebben verschillende massa-extincties overleefd door zich aan te passen aan grote klimaatschommelingen en veranderingen. Van bomen tot mieren, bijen of algen: Marine haalde enkele bekende paradoxen aan waar directiecomités – volgens haar – lessen uit moeten trekken met het oog op toekomstige veranderingen.

De lezing van Marine Simon opende vele ogen en bracht een bewustwording teweeg over “het verband – of het gebrek daaraan – tussen de werking van de natuur en die van bedrijven”.

Marine nodigde de managers uit om zich te laten inspireren door de belangrijkste principes van het Leven om de menselijke uitdagingen in hun bedrijf het hoofd te bieden, door hun bedrijfscultuur en -werking grondig te heroverwegen, met name de overtuigingen en praktijken waarop hun bedrijven gefundeerd zijn.

Sinds de lezing merk ik dat ik vaak anders denk, spreek, luister … Ik heb een andere dimensie ontdekt en het leven heeft een nieuwe betekenis gekregen. De natuur denkt anders. Ik vond de lezing erg toegankelijk en praktisch gericht. Eens het bewustzijn er is, is het gemakkelijk in de praktijk te brengen en door te geven.’

Sleutels van het Leven op het vlak van duurzaamheid

Zeven sleutels van het Leven op het vlak van duurzaamheid en de denkpatronen voor bedrijven volgens Marine Simon:

🗝️ Sleutel 1: Het Leven is een web van generatieve interrelaties, tussen soorten en met hun omgeving. Het organiseert zichzelf, zonder leider of centralisatie, alsof het gedreven wordt door een gemeenschappelijke intentie. Het bevordert diversiteit en zijn relationele werking wordt gekenmerkt door samenwerking.
En wij? Wat zouden wij nodig hebben voor meer autonomie en verantwoordelijkheid? Hoe kunnen wij de complexiteit binnen ons bedrijf benaderen? Hoe bevorderen wij samenwerking binnen onze organisatie?

🗝️ Sleutel 2: Het Leven heeft een binnen en een buiten nodig, een membraan. Het voorziet tijd en processen voor graviditeit om het organisme levensvatbaar te maken.
En wij? Hoe houden wij de membranen rond rollen en vergaderingen in stand? Hoe zorgen wij voor de – soms langzame – processen om iets levensvatbaar te maken?

🗝️ Sleutel 3: Alles is verbonden: cycliciteit om zichzelf te reguleren, circulariteit om geen afval te creëren en zichzelf in een beperkte ruimte niet te vergiftigen. En integratie van de dood als beginsel van het leven.
En wij? Hoe voltooien en anticiperen wij op de levenscycli van ons bedrijf? Wat doen wij met ‘relationeel en emotioneel afval’ in onze teams? Hoe integreren wij het einde van een project of het afscheid nemen binnen onze organisatie?

🗝️ Sleutel 4: Het Leven is gebouwd op een herhaling van patronen, zonder standaardisatie. Het blijft oneindig creëren dankzij een verscheidenheid aan samenstellingen tussen de 6 atomen waaruit alles bestaat: zuurstof, waterstof, koolstof, stikstof, zwavel en fosfor, voortdurend door reducenten gerecycleerd.
Kunnen wij ervoor proberen zorgen dat innovatie in de eerste plaats relationeel is? Wat zouden de ‘gemeenschappelijke atomen’ van onze organisatie zijn? En wat doen we ermee? Kunnen we overwegen om het beter te doen in plaats van groter?

🗝️ Sleutel 5: Het Leven neemt zijn tijd. Het slaat geen stappen over en koppelt terug in feedbacklussen.
En wij? Welke overtuigingen over tijd bepalen het ritme van ons leven? Zijn ze waar, of onwaar? Hoe reageren wij op de signalen die ons lichaam of anderen ons sturen?

🗝️ Sleutel 6: Het Leven bevordert de redundantie van soorten die dezelfde functie vervullen om die functie te waarborgen, zelfs als een soort zou ophouden te bestaan.
En hoe gaan wij om met redundantie van rollen in onze organisatie?

🗝️ Sleutel 7: Het Leven heeft de neiging om te optimaliseren in plaats van te maximaliseren, om ervoor te zorgen dat elk element verschillende functies vervult.
En wij? Proberen wij eerder het bestaande te optimaliseren of steeds meer te produceren?

In levenden lijve leren dankzij interactieve workshops

Na de middag gingen de deelnemers tijdens workshops aan de slag met wat ze die ochtend hadden geleerd: peer coaching, intergenerationele empathie en systeemopstellingen.

Deze ervaringen leidden tot groei, verandering van mening en onverwachte oplossingen. Een ‘verbluffende’, ‘levendige’, ‘verrassende’, ‘krachtige’, ‘boeiende’ en ‘verbazingwekkende’ ervaring, aldus de deelnemers.

Enorm interessant. Mooi hoe de percepties binnen een groep veranderen. Makkelijk over te nemen in de praktijk.’ (Deelnemer workshop 7de generatie)

Zeer leerrijk en verrassend. Er komen oplossingen aan het licht, maar niet altijd degene die je zou verwachten.’ (Deelnemer workshop peer coaching)

Systeemopstelling toegepast op de bedrijfswereld bleek een bijzonder krachtige tool om de (soms onzichtbare) interacties tussen de verschillende elementen van een complex systeem, zoals een bedrijf met zijn directiecomité, interacties met de buitenwereld, zwaktepunten … te begrijpen.

‘Een uitzonderlijke en extreem rijke kans om inzicht te krijgen in authentieke informatie en emoties die kunnen zorgen voor snellere en fundamentelere bewustwording en ontwikkeling.’ (Deelnemer workshop systeemopstellingen)

Werken met băo academy

Wilt u uw organisatie transformeren aan de hand van de belangrijkste principes van het Leven? Het team van băo academy biedt u oplossingen op maat, gebaseerd op innovatieve en dynamische benaderingen.

Neem contact met ons op om uw noden te bespreken: info@baoacademy.be – tel: 02 289 68 25

 

Hartelijk bedankt aan onze partners die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt:

  • Artfood Traiteur zet zich in voor duurzaamheid en voorzag catering met respect voor al wat leeft;
  • Bouche à Oreille uit Etterbeek (Brussel) verwelkomde ons in een ruimte vol goede energie.