Tijdens een interventie moet de hulpverlener binnen een onderneming kunnen omgaan met stress en angst om verkeerd te handelen... Hoewel je tijdens de basisopleiding voor eerstehulp levensreddende technieken aanleert, kunnen hulpverleners ook overmand worden door hun emoties. Om daarop een antwoord te proberen bieden, hebben we de cursus “Eerstehulpverlener coach: Stress en emotiemanagement in een crisissituatie” ontwikkeld.

Wanneer stress het van je overneemt

EHBO-trainer Julien Rocour hoort het voortdurend: “Wat als ik in paniek raak in een echte situatie?” Het is een terugkerende vraag onder pas opgeleide eerstehulpverleners. Zelfs als ze de technieken tijdens de opleiding onder de knie hebben, weten ze nog steeds niet zeker wat ze moeten doen bij echte stress. “Als je geen actie onderneemt, weet je nooit hoe je gaat reageren”, legt Julien uit. “En als de stress je verlamt, moet je de situatie proberen te relativeren.”

Wanneer de eerstehulpverlener ingrijpt, wordt de adrenalinestoot gevolgd door intense vermoeidheid. Sommige moeilijke interventies laten blijvende psychologische littekens na: slaapstoornissen, angst, concentratieproblemen, enz.

Andrea Cornez, trainer-coach, voegt hieraan toe: “De nacht erop kan het zijn dat je slecht slaapt, nachtmerries hebt… Op langere termijn kan je ook een bezorgdheid ontwikkelen over je naasten, kan je concentratieproblemen ervaren, een gebrek aan creativiteit voelen… Je merkt dat je niet over het gebruikelijke potentieel beschikt. Wanneer deze symptomen aanhouden, loop je het risico om chronische stress te ontwikkelen, een emotionele overbelasting ervaren die zwaar weegt op het dagelijkse leven, werk en gezinsleven”.

Na een moeilijke situatie (hartstilstand, amputatie, enz.) wordt Julien soms benaderd door hulpverleners die nogal van de kaart zijn. “Ze stellen hun handelingen in vraag en vragen zich af of ze niet meer kwaad dan goed hebben gedaan. Door naar hen te luisteren, realiseerde ik me dat ik een aanvulling op de basisopleiding eerste hulp moest ontwikkelen.”

Om een antwoord te kunnen bieden op deze uitdagingen, hebben we de opleiding “Eerstehulpverlener coach: Stress en emotiemanagement in een crisissituatie” ontwikkeld. Daarin bieden we concrete tools aan voor de hulpverleners in een onderneming zodat ze beter kunnen omgaan met de manier waarop ze gehandeld hebben.

Krachtige tools om beter om te gaan met crisissituaties

De volgende belangrijke topics worden in de opleiding besproken:

  • Hoe ga je om met eigen stress tijdens een spoedgeval?
  • Hoe stel je een slachtoffer gerust terwijl het moet wachten op de ziekenwagen?
  •  Hoe kom je opnieuw tot rust na een interventie en voorkom je dat stress je te lang in de greep houdt?

Tijdens de opleiding leren deelnemers alarmsignalen herkennen zoals hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen, slecht slapen, extreme vermoeidheid, concentratieproblemen, slechte spijsvertering, hoge hartslag, enz.

Normaal gesproken herstelt ons systeem zichzelf na een paar dagen, maar soms heeft het wat extra hulp nodig,” legt Andrea uit, “Het is belangrijk om alert te zijn en je lichaam goed aan te voelen, zodat je deze alarmsignalen niet mist en er rekening mee houdt. Als je ze negeert, riskeer je ze op de lange termijn te versterken.

Deelnemers leren toegankelijke technieken aan om met stress en emoties om te gaan: ademhalingsoefeningen, communicatietools, tips om met emoties om te gaan, enz. Ze scherpen ook hun observatie van de non-verbale taal van het slachtoffer en de mensen om hen heen aan.

Door de opleiding kan je als het ware even een pauze nemen en verwerken wat er is gebeurd, zodat je je emotionele balans kunt hervinden. Dit helpt je te begrijpen wat er is gebeurd,” legt Andrea uit. Het doel is om na een interventie als EHBO’er naar huis te kunnen gaan zonder een hele rugzak vol met wat er is gebeurd. Natuurlijk vergeet je het niet, maar het is gemakkelijker om opnieuw kalm te worden en afstand te nemen.

Soms moet een beroep gedaan worden op externe professionele hulp. Hulpverleners die de nood voelen om te praten na een interventie kunnen zich richten tot hun externe preventiedienst. Je kan dan bij de psychosociale cel van Cohezio terecht voor een luisterend oor.

Zorg dragen voor jezelf en de anderen

De opleiding biedt een veilige omgeving waar hulpverleners hun ervaringen met elkaar kunnen bespreken.

Het kan rust brengen om met andere hulpverleners die vergelijkbare situaties hebben meegemaakt, te praten,” zegt Andrea. Deze gesprekken geven vertrouwen en helpen deelnemers om zich minder alleen te voelen wanneer ze worden geconfronteerd met de emotionele uitdagingen van een eerstehulpverlener. Ze kunnen ook rust brengen rond de veel voorkomende vraag: “Heb ik het juiste gedaan?” De ervaringen van anderen te horen krijgen, helpt ons om wat afstand te nemen van de situaties die we zelf hebben meegemaakt.

Julien legt uit: “Als onderdeel van hun taken moeten hulpverleners een minimum aan psychologische ondersteuning bieden aan slachtoffers en collega’s die op dat moment aanwezig zijn. Met deze opleiding weten ze hoe ze de juiste vragen moeten stellen en hoe ze iedereen kunnen helpen hun gevoelens te uiten.

Een geruststellende houding aannemen, de juiste woorden gebruiken, onhandige zinnen vermijden… dat zijn de details die het verschil maken.

Waarom zou je de opleiding volgen?

Optreden in een crisissituatie is altijd een uitdaging. Niemand zou na een interventie naar huis moeten gaan met een rugzak vol emoties en te zwaar om te dragen.

De opleiding “Eerstehulpverlener coach: Stress en emotiemanagement in een crisissituatie zal je helpen om:

  • Beter om te gaan met je stress en je emoties.
  • Slachtoffers gerust te stellen.
  • Zorg te dragen voor jezelf na een interventie.
  • Je collega’s emotioneel te kunnen steunen.

Deze dag is een goede aanvulling op de basisopleiding van EHBO: “De deelnemers vertellen ons dat ze zich veel zekerder voelen in hun rol als hulpverlener, ze zijn minder bang,” zegt Julien. “Het geeft hun een boost en ze voelen zich klaar om te handelen.

De cursus kan direct na de basisopleiding worden gevolgd, of nadat je al bent opgetreden als hulpverlener voor eerste hulp. De opleiding is geen jaarlijkse bijscholing, maar een dag aanvullende opleiding voor hulpverleners die hun emotionele vaardigheden willen ontwikkelen als onderdeel van hun rol als hulpverlener in een onderneming.

De opleiding wordt gegeven door EHBO-coaches.

Băo academy begeleidt je

Neem contact met ons op om de opleiding “Eerstehulpverlener coach: Stress en emotiemanagement in een crisissituatie” binnen je onderneming te organiseren: info@baoacademy.be.