Sinds eind 2023 is het verplicht voor bedrijven met 50 of meer werknemers om een vertrouwenspersoon aan te stellen. In bedrijven met minder dan 50 werknemers is de aanstelling optioneel, tenzij alle leden van de vakbondsafvaardiging of de werknemers erom vragen. In dat geval wordt het verplicht.
Vertrouwenspersonen moeten binnen twee jaar na hun aanstelling een basisopleiding volgen om de vaardigheden te verwerven die essentieel zijn voor hun rol. De inhoud van de opleiding wordt bepaald door de codex voor welzijn op het werk en omvat onder andere:
De codex voor welzijn op het werk voorziet ook in een jaarlijkse supervisie van de vertrouwenspersonen, zodat ze praktijkgevallen kunnen bespreken, dieper op specifieke onderwerpen kunnen ingaan, hun professionele netwerk kunnen ontwikkelen en kennis kunnen uitwisselen met hun collega’s.
Onze basisopleiding voor vertrouwenspersonen is onlangs herzien met de bedoeling de deelnemers beter voor te bereiden op hun rol.
Odile Sanglier Principal Expert Psychosocial Risk Management en Preventieadviseur psychosociale aspecten bij Cohezio, legt uit: “We ontdekten dat de omschakeling van theorie naar praktijk niet altijd gemakkelijk was voor de opgeleide vertrouwenspersonen. Daarom hebben we besloten om in onze opleidingen meer belang te hechten aan praktische oefeningen, met aandacht voor het theoretische kader dat door de wetgeving wordt opgelegd”.
Deze nieuwe methode krijgt concreet vorm vanaf september 2024, met de integratie van gesimuleerde situaties vanuit de praktijk door middel van mondelinge en schriftelijke oefeningen die tijdens de opleiding worden uitgevoerd. Deze oefeningen vinden plaats in een veilige omgeving, zodat deelnemers vragen kunnen stellen en met elkaar kunnen communiceren zonder de druk van een traditioneel rollenspel, dat soms ongemakkelijk kan zijn. Groepsdiscussies over verschillende scenario’s verbreden het leerproces en helpen deelnemers om zichzelf concreet in hun rol als vertrouwenspersoon in te leven.
De scenario’s zijn gebaseerd op echte gevallen uit de eigen professionele ervaring van de preventieadviseurs psychosociale aspecten van Cohezio en hun interacties met de vertrouwenspersonen die in bedrijven werken.
“Het doel is om ervoor te zorgen dat de deelnemers aan het einde van de 5-daagse opleiding de basisprincipes van hun rol onder de knie hebben: actief luisteren, mensen naar de juiste personen doorverwijzen, bemiddelingsgesprekken begeleiden, weten hoe ze een lid van de hiërarchie moeten aanspreken om problemen op te lossen, en kennis van het kader van het beroepsgeheim waaraan zij zijn onderworpen”, voegt Odile toe.
Bij băo academy geeft een preventieadviseur psychosociale aspecten van Cohezio de basisopleiding voor vertrouwenspersonen.
Deze opleiding duurt 5 dagen en wordt het hele jaar door tussen bedrijven georganiseerd in verschillende steden in België. De opleiding kan ook binnen eenzelfde bedrijf worden georganiseerd, bijvoorbeeld als er meerdere vertrouwenspersonen tegelijk worden aangesteld.
Er kunnen hoogstens 12 personen per sessie deelnemen, zodat de deelnemers onderling ook kennis en ervaringen kunnen uitwisselen.
Er is geen examen aan het einde van de opleiding, maar de lesgever zorgt ervoor dat alle deelnemers de stof goed hebben verwerkt. Deelnemers die de hele opleiding hebben gevolgd, ontvangen een certificaat van deelname en worden uitgenodigd om deel te nemen aan het Cohezio netwerk voor permanente vorming om hun vaardigheden op de lange termijn te verbeteren.
Om je in te schrijven voor een van onze volgende intercompany trainingen, raadpleeg je onze agenda online.
Om deze opleiding binnen jouw bedrijf te organiseren, contacteer ons voor een offerte op maat: info@baoacademy.be of 02 289 68 25.
We zijn altijd bereid om de opleiding aan te passen aan wat jij specifiek nodig hebt.