Elke werkgever is verplicht een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk op te richten, met minstens één preventieadviseur. In kleine bedrijven kan de werkgever deze functie zelf uitoefenen. Wat houdt de rol van preventieadviseur precies in en welke opleiding moet je daarvoor volgen?

Bedrijven worden ingedeeld in vier groepen (A, B, C en D), afhankelijk van het aantal werknemers en de aard van het risico waaraan de werknemers worden blootgesteld. Afhankelijk van de categorie moet de preventieadviseur een bepaald type opleiding volgen. De basisopleiding (preventieadviseur niveau 3) komt overeen met “voldoende kennis van de Belgische wetgeving inzake welzijn op het werk”.

De kwaliteiten van een preventieadviseur?

Op zich is er geen voorkennis vereist, iedereen kan zich kandidaat stellen. Anderzijds is de rol van preventieadviseur wel enigszins geëvolueerd en is er in die zin wel een specifieke skillset nodig. Een preventieadviseur is meer geworden dan een technisch expert, de rol wordt breder en brengt boeiende uitdagingen met zich mee.

Een goede preventieadviseur heeft een goed ontwikkeld technisch-analytisch en proactief probleemoplossend vermogen, maar is ook empathisch en beschikt over de nodige communicatievaardigheden. Hij of zij kan mensen overtuigen en staat in de praktijk met zijn voeten op de werkvloer én tussen de medewerkers. Een preventieadviseur is in de eerste plaats begaan met zijn collega’s en wil anderen helpen om veiliger te werken.

Daarnaast verzorgt de preventieadviseur ook een goede opvolging van alle administratieve facetten die horen bij welzijn op het werk.

Een dag in het leven van een preventieadviseur

Een preventieadviseur houdt zich met allerlei zaken bezig die allemaal gericht zijn op een veiligere en gezondere werkplek.

Een greep uit het takenpakket:

  • Leidinggevenden bijstaan bij het onderzoeken van (bijna-)ongevallen, de oorzaken ervan op te sporen en herhaling te voorkomen
  • Samen met collega’s regelmatig inspecties en rondgangen op de werkplek uitvoeren om naleving van de veiligheidsvoorschriften te controleren en mogelijke verbeterpunten op te sporen.
  • Onderzoek doen op de werkvloer om bijvoorbeeld ergonomische of psychosociale problemen op te sporen
  • Samen met de directie en leidinggevenden een risicoanalyse opstellen die potentiële gevaren op de werkvloer opspoort en maatregelen voorstelt om deze te beheersen
  • Meewerken aan het opstellen van veiligheidsinstructies en procedures zodat iedereen veilig kan werken
  • Training, campagnes of workshops organiseren die werknemers sensibiliseren
  • Leidinggevenden bijstaan bij periodieke toolbox-meetings met hun medewerkers
  • Adviseren over de veiligheid en gezondheid bij de aanschaf van nieuwe veiligheidsuitrusting, machines of apparatuur
  • Noodplannen opmaken en noodoefeningen organiseren voor verschillende soorten crisissituaties zoals brand, evacuatie, industriële ongelukken of arbeidsongevallen

Hoe verloopt een opleiding tot preventieadviseur niveau 3 bij băo academy?

Het vakgebied van een interne preventieadviseur (IPA) evolueert voortdurend. Een IPA moet zijn of haar kennis en vaardigheden dan ook continu bijwerken. Samen met băo academy blijf je mee met de meest recente voorschriften en zorg je ervoor dat je organisatie voldoet aan de vereisten op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn.

De opleiding is bestemd voor toekomstige preventieadviseurs niveau 3, maar ook leden van de hiërarchische lijn, personeelsverantwoordelijken of leden van het CPBW. Er is geen specifieke voorkennis vereist voor het volgen van deze opleiding.

Gespreid over 6 opleidingsdagen komen 12 modules aan bod waarin alle aspecten en basisprincipes van preventie binnen het bedrijf worden behandeld. Daarnaast leer je de wettelijke veiligheidseisen omzetten in de praktijk. Elke module wordt gegeven door preventieadviseurs van Cohezio met relevante expertise in de behandelde materie. Na de laatste module volgt een test onder de vorm van 40 meerkeuzevragen.

Raadpleeg de agenda om je in te schrijven voor een van onze volgende intercompany opleidingsdagen.

We kunnen deze opleiding specifiek aanpassen op maat van jouw organisatie, na een zorgvuldige evaluatie van jouw behoeften. Contacteer ons hiervoor op info@baoacademy.be of via 02 289 68 25.