Artificial Intelligence (AI) brengt heel wat beroering binnen tal van organisaties. AI stelt ons echter niet enkel voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook enorme kansen. Tijdens de door Cohezio georganiseerde Inspiratiedag hebben we workshops rond collectieve intelligentie georganiseerd, waarbij we de deelnemers stimuleerden om zichzelf te ontpoppen tot spelers bij die hele verandering.

De opkomst van AI en de talrijke mogelijke voordelen ervan, heeft een impact op organisaties en de mensen die er werken. Sommigen zien deze technologie als een kans, terwijl anderen denken dat de toepassing ervan een gevoel van angst en stress op elk niveau van de organisatie zal versterken.

Onze partner Cohezio heeft een inspiratiedag georganiseerd over artificial intelligence en de invloed ervan op de professionele wereld. Het is de bedoeling om bedrijven te helpen hierop een bredere kijk te krijgen en erover na te denken.

Luc de Brabandere, bedrijfsfilosoof, startte de dag met het delen van zijn visie op de uitdagingen en de kansen die AI aan organisaties kan bieden.

« De meeste zogenaamde ’technische’ problemen die deze algoritmen oproepen, zijn helemaal niet technisch. Het zijn problemen op het gebied van strategie, leiderschap, recht, communicatie, ethiek en gezondheid. Van degenen die met deze problemen te maken hebben, staan uiteraard alle betrokkenen in het werkveld op de eerste plaats. »
Luc de Brabandere

Foto: Melissa Rosca
Foto: Melissa Rosca

Workshop collectieve intelligentie

Na de voordracht begeleidde het team van de băo academy workshops over collectieve intelligentie om de deelnemers aan te zetten tot nieuwe creatieve ideeën bij de integratie van AI in hun organisatie. Steeds rekening houdend met de impact die dat kan hebben op de werknemers.

 

De toegevoegde waarde van de workshop die băo academy geeft, is om de mensen echt te doen deelnemen, om een ervaring te doen beleven met alle bijhorende emoties en om het menselijke aspect weer centraal te plaatsen. De voordracht is één ding. Daarna samen met het onderwerp bezig zijn, informatie uitwisselen met behulp van collectieve intelligentieprocessen, is een andere zaak. Dat is een van de specialiteiten van băo academy: groepen begeleiden, ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, met elkaar praten, ervaringen en meningen uitwisselen – dat is ons DNA.
Pierre Lucas, Directeur van băo academy

 

De deelnemers bundelden hun ideeën rond twee grote vragen: Welke uitdagingen en kansen zien we voor de ondersteuning van AI in onze organisaties? Hoe kunnen we een kader bieden voor deze ondersteuning?

De workshops verliepen in drie stappen:

  • Individueel nadenken: Elke deelnemer heeft eerst een poosje apart nagedacht over beide vragen en nadien de ideeën hierover met de andere gedeeld.
  • Werk in subgroepen: Vervolgens hebben de deelnemers in kleine groepjes gewerkt om zo de meest interessante ideeën naar voren te brengen.
  • Delen voor de hele groep: Tot slot presenteerden de subgroepen hun conclusies aan alle deelnemers van de workshop, waardoor het debat werd geopend voor verdere reflectie. De diversiteit van de besproken onderwerpen toont aan hoe rijk de uitwisselingen waren. Het ging onder meer over verantwoordelijkheid, de betekenis van werk, gegevensbescherming, changemanagement, ethiek, inclusie, ondersteuning, kritisch denken, evaluatie, opleiding, creativiteit, enz.

Deze workshops over collectieve intelligentie hebben geholpen om nieuwe ideeën naar voren te brengen en ook om rust te brengen, door een evenwicht te vinden tussen angsten en kansen: “mensen blijven centraal staan“.

Foto’s: Melissa Rosca

 

Het was een gezellig moment, waarbij iedereen vrijuit zijn gevoelens, angsten, overtuigingen, dromen kon uiten… mogelijke denkpistes en acties kon verkennen en met nieuwe ideeën en perspectieven kon vertrekken.

Foto: Melissa Rosca
Foto: Melissa Rosca

Neem contact met ons op

Wil je deze workshop rond collectieve intelligentie graag binnen jouw organisatie organiseren? Neem dan contact met ons op. We kunnen je ook een voorstel op maat geven als je dat zou wensen (thema, duur, inhoud, soort begeleiding/animatie, enz.).

info@baoacademy.be – tel. : 02 289 68 25